Rejestracja


Logowanie

login:
haslo:
zapomniałem hasła

Motto dnia

Nic nie rozbudza lenistwa jak jałowe rozmowy.

Lew Tołstoj 1828-1910 – rosyjski powieściopisarz, dramaturg, myśliciel

…wiec idź na spacer, popływaj, posłuchaj muzyki, poczytaj. Rozmawiaj na temat.


Czy wiesz, ze...

Najlepsze makarony powstają z pszenicy Durum. Są bogatsze w błonnik, makro- i mikroelementy niż makarony ze zwykłej pszenicy. Makarony z pszenicy Durum mają lepszy smak (chociaż to rzecz gustu), a po ugotowaniu nie sklejają się. Wysoka zawartość barwników karotenoidowych w Durum powoduje, że wytworzone z niej produkty łatwo rozpoznać po żółtawym zabarwieniu. Makarony ze zwykłej mąki są bielsze, a czasami nawet szarawe. Durum to gatunek pszenicy o bardzo twardym i nieco większym od pospolitej pszenicy ziarnie. Durum nie rośnie w Polsce, ze względu na nieodpowiedni klimat. Jest sprowadzana z Kanady, USA, Argentyny lub z basenu Morza Śródziemnego. Mąka uzyskana z pszenicy durum to semolina. Może mieć postać kaszki lub mąki w zależności od tego jak drobno i ile razy była mielona. Oba półprodukty (mąka i kaszka) są używane w produkcji makaronów. Świetnie nadają się również do pierogów, pizzy, puddingów, gnocchi i chałwy.




Partnerzy:


Podpalmami.pl

Ostatnio dodane miejsce


Wyszukaj miejsce


facebook