Logowanie
Motto dnia
Nic nie rozbudza lenistwa jak jałowe rozmowy.
Lew Tołstoj 1828-1910 – rosyjski powieściopisarz, dramaturg, myśliciel
…wiec idź na spacer, popływaj, posłuchaj muzyki, poczytaj. Rozmawiaj na temat.
Czy wiesz, ze...
Najlepsze makarony powstają z pszenicy Durum. Są bogatsze w błonnik, makro- i mikroelementy niż makarony ze zwykłej pszenicy. Makarony z pszenicy Durum mają lepszy smak (chociaż to rzecz gustu), a po ugotowaniu nie sklejają się. Wysoka zawartość barwników karotenoidowych w Durum powoduje, że wytworzone z niej produkty łatwo rozpoznać po żółtawym zabarwieniu. Makarony ze zwykłej mąki są bielsze, a czasami nawet szarawe. Durum to gatunek pszenicy o bardzo twardym i nieco większym od pospolitej pszenicy ziarnie. Durum nie rośnie w Polsce, ze względu na nieodpowiedni klimat. Jest sprowadzana z Kanady, USA, Argentyny lub z basenu Morza Śródziemnego. Mąka uzyskana z pszenicy durum to semolina. Może mieć postać kaszki lub mąki w zależności od tego jak drobno i ile razy była mielona. Oba półprodukty (mąka i kaszka) są używane w produkcji makaronów. Świetnie nadają się również do pierogów, pizzy, puddingów, gnocchi i chałwy.
Katalog
Partnerzy:
strona główna katalog
kultura, muzyka i sztuka |
rozrywka i gastronomia | |
turystyka i noclegi |
sport i rekreacja |
Kategoria: pizzerie | |
Aktualnie nie ma w tej kategorii żadnych ogłoszeń. |
< strona główna | dodaj ogłoszenie |
Wyszukaj miejsce