Logowanie
Motto dnia
"Co w szale potrafi niewiasta!"
Wergiliusz (Publius Vergilius Maro, 70 - 19 p. n.e)
Czy wiesz, ze...
Najlepsze makarony powstają z pszenicy Durum. Są bogatsze w błonnik, makro- i mikroelementy niż makarony ze zwykłej pszenicy. Makarony z pszenicy Durum mają lepszy smak (chociaż to rzecz gustu), a po ugotowaniu nie sklejają się. Wysoka zawartość barwników karotenoidowych w Durum powoduje, że wytworzone z niej produkty łatwo rozpoznać po żółtawym zabarwieniu. Makarony ze zwykłej mąki są bielsze, a czasami nawet szarawe. Durum to gatunek pszenicy o bardzo twardym i nieco większym od pospolitej pszenicy ziarnie. Durum nie rośnie w Polsce, ze względu na nieodpowiedni klimat. Jest sprowadzana z Kanady, USA, Argentyny lub z basenu Morza Śródziemnego. Mąka uzyskana z pszenicy durum to semolina. Może mieć postać kaszki lub mąki w zależności od tego jak drobno i ile razy była mielona. Oba półprodukty (mąka i kaszka) są używane w produkcji makaronów. Świetnie nadają się również do pierogów, pizzy, puddingów, gnocchi i chałwy.
Katalog
Partnerzy:
strona główna katalog
kultura, muzyka i sztuka |
rozrywka i gastronomia |
turystyka i noclegi |
sport i rekreacja | |
Kategoria: squash | |
nazwa: | POZNAN |
adres: | POLSKA |
strona www: | www.epoznan.pl/index.php?section=sport&subsection=miejsca&mode=ranking&id=116 |
telefon: | brak telefonu |
fax: | brak faxu |
opis: | Miejsca związane ze sportem i aktywnym wypoczynkiem w Poznaniu |
< strona główna | dodaj ogłoszenie |
Wyszukaj miejsce