Rejestracja


Logowanie

login:
haslo:
zapomniałem hasła

Motto dnia

Muzyka budzi w sercu pragnienie dobrych czynów.

Pitagoras 572-497 r. p.n.e.


Czy wiesz, ze...

Najlepsze makarony powstają z pszenicy Durum. Są bogatsze w błonnik, makro- i mikroelementy niż makarony ze zwykłej pszenicy. Makarony z pszenicy Durum mają lepszy smak (chociaż to rzecz gustu), a po ugotowaniu nie sklejają się. Wysoka zawartość barwników karotenoidowych w Durum powoduje, że wytworzone z niej produkty łatwo rozpoznać po żółtawym zabarwieniu. Makarony ze zwykłej mąki są bielsze, a czasami nawet szarawe. Durum to gatunek pszenicy o bardzo twardym i nieco większym od pospolitej pszenicy ziarnie. Durum nie rośnie w Polsce, ze względu na nieodpowiedni klimat. Jest sprowadzana z Kanady, USA, Argentyny lub z basenu Morza Śródziemnego. Mąka uzyskana z pszenicy durum to semolina. Może mieć postać kaszki lub mąki w zależności od tego jak drobno i ile razy była mielona. Oba półprodukty (mąka i kaszka) są używane w produkcji makaronów. Świetnie nadają się również do pierogów, pizzy, puddingów, gnocchi i chałwy.




Partnerzy:


Podpalmami.pl

strona główna > zdjęcie dnia

Nowe zdjęcia dnia
Pokaż zdjęcie z dnia: - -

Yangon - Myanmar
31.03.2011
Yangon - Myanmar
Yangon - Myanmar
ocena: brak
30.03.2011
Yangon - Myanmar
Yangon - Myanmar
ocena: brak
29.03.2011
Yangon - Myanmar
Yangon - Myanmar
ocena: brak
28.03.2011
Yangon - Myanmar
Yangon - Myanmar
ocena: brak

27.03.2011
Yangon - Myanmar
Yangon - Myanmar
ocena: brak
26.03.2011
Yangon - Myanmar
Yangon - Myanmar
ocena: brak
25.03.2011
Yangon - Myanmar
Yangon - Myanmar
ocena: brak
24.03.2011
Lot balonem nad Bagan
Lot balonem nad Bagan
ocena: brak


< strona głównaStron (19):  [1] 2 3 4 5 6 ... Ostatnia »


Ostatnio dodane miejsce


Wyszukaj miejsce


facebook