Logowanie
Motto dnia
Gdy rozum śpi, budzą się demony.
Francisco José Goya y Lucientes (ur. 30 marca 1746 w Fuendetodos, zm. 15 kwietnia 1828 w Bordeaux) - malarz królewski na dworze hiszpańskim
Czy wiesz, ze...
Najlepsze makarony powstają z pszenicy Durum. Są bogatsze w błonnik, makro- i mikroelementy niż makarony ze zwykłej pszenicy. Makarony z pszenicy Durum mają lepszy smak (chociaż to rzecz gustu), a po ugotowaniu nie sklejają się. Wysoka zawartość barwników karotenoidowych w Durum powoduje, że wytworzone z niej produkty łatwo rozpoznać po żółtawym zabarwieniu. Makarony ze zwykłej mąki są bielsze, a czasami nawet szarawe. Durum to gatunek pszenicy o bardzo twardym i nieco większym od pospolitej pszenicy ziarnie. Durum nie rośnie w Polsce, ze względu na nieodpowiedni klimat. Jest sprowadzana z Kanady, USA, Argentyny lub z basenu Morza Śródziemnego. Mąka uzyskana z pszenicy durum to semolina. Może mieć postać kaszki lub mąki w zależności od tego jak drobno i ile razy była mielona. Oba półprodukty (mąka i kaszka) są używane w produkcji makaronów. Świetnie nadają się również do pierogów, pizzy, puddingów, gnocchi i chałwy.
Katalog

Partnerzy:


strona główna zdjęcie dnia
Ocena: brak | więcej zdjęć [powiększ] |
< strona główna |
Wyszukaj miejsce
