Rejestracja


Logowanie

login:
haslo:
zapomniałem hasła

Motto dnia

Oto stróż prawa – chroni je tak doskonale, by nikt nie mógł zeń korzystać.

Stanisław Jerzy Lec 1909-1966 – Polski satyryk, poeta


Czy wiesz, ze...

Najlepsze makarony powstają z pszenicy Durum. Są bogatsze w błonnik, makro- i mikroelementy niż makarony ze zwykłej pszenicy. Makarony z pszenicy Durum mają lepszy smak (chociaż to rzecz gustu), a po ugotowaniu nie sklejają się. Wysoka zawartość barwników karotenoidowych w Durum powoduje, że wytworzone z niej produkty łatwo rozpoznać po żółtawym zabarwieniu. Makarony ze zwykłej mąki są bielsze, a czasami nawet szarawe. Durum to gatunek pszenicy o bardzo twardym i nieco większym od pospolitej pszenicy ziarnie. Durum nie rośnie w Polsce, ze względu na nieodpowiedni klimat. Jest sprowadzana z Kanady, USA, Argentyny lub z basenu Morza Śródziemnego. Mąka uzyskana z pszenicy durum to semolina. Może mieć postać kaszki lub mąki w zależności od tego jak drobno i ile razy była mielona. Oba półprodukty (mąka i kaszka) są używane w produkcji makaronów. Świetnie nadają się również do pierogów, pizzy, puddingów, gnocchi i chałwy.




Partnerzy:


Podpalmami.pl

strona główna >  fajne miejsca

Miejsce dnia
Kategoria: zwiedzanie / wycieczka
Czechy > Czesky Krumlov > Czesky Krumlov

Czesky Krumlov - zamek pięciu dziedzinców

Czescki Krumlow jest najprawdopodobniej drugim po Pradze najczęściej odwiedzanym miejscem w kraju. Wąskie uliczki, które fantastycznie zwiedza się indywidualnie.


W 1992r. miasto wpisano na Listę Światowego Dziedzictwa Kulturalnego i Przyrodniczego UNESCO.


 


Starówka prawie w całości mieści się w zakolu Wełtawy. Po drugiej stronie rzeki na pionowej skale góruje ogromny zamek, z ciągiem kilku dziedzińców i kolorową wieżą, która jest symbolem miasta.


 


Źródło: Wydawnictwo Pascal


Ocena: brak  



Pobieranie mapy...

Komentarze:

Aby dodać komentarz, musisz być zalogowany. Pole logowania dostępne jest po lewej stronie.

< strona główna


Ostatnio dodane miejsce


Wyszukaj miejsce


facebook